Tea tree olej ako prírodný prípravok pre zdravie. Dozvedieť sa viac o to.

0
(Last Updated On: február 11, 2019)

Olej z čajovníka sa získava z listov stromu kajeputu striedavolistého (Melaleuca Alternifolia). Tento strom rastie vo východnej Austrálii a dokonca ho Európanom doviezol známy moreplavec kapitán James Cook. Tvrdí sa, že mal z neho pripravovať čaj, ktorý ale veľmi obľúbený nebol.

Jeho liečiteľské vlastnosti poznali aj pôvodní obyvatelia Austrálie a náležite ho podľa toho využívali. Používali ho na rany, bolesti, prechladnutie aj kožné choroby. Vďaka svojim účinkom sa stal veľmi obľúbeným aj Európe, ale tomu prišlo až v minulom storočí.
Tea tree oil je známy aj ako olej z čajovníka, čajovníkový olej alebo aj austrálsky čajovník.
Hoci je tea tree oil čisto prírodný produkt, môže niektorým ľuďom dráždiť kožu alebo všeobecne nejako nesadnúť.

História

Približne pred tisícimi rokmi bol olej Tea Tree po prvýkrát objavený aboriginskími kmeňmi, ktoré pridávali šťavu z lístočkov čajovníka do masiek na tvár.

Ich magické bahnové jazierka, popisované ako súčasť tradičného folklóru, boli v skutočnosti jazierkami, do ktorých popadali listy z čajovníka a v ktorých kúpanie prinášalo mnohé pozitívne účinky na zdravie.

Západný svet sa po prvýkrát zoznámil s týmito lístkami v roku 1770, keď kapitán Cook pristál v zálive Botany Bay a pripravil svojej posádke čaj z lístkov čajovníka pre podporu ich zdravia. Jeho spoločník, botanik Sir Joseph Banks si kvôli liečivým účinkom vzal na štúdium vzorky týchto lístkov.

Okolo roku 1920 začal austrálsky chemik Dr.Penfold klinický výskum na pacientoch a zdokumentoval prínosy pre zdravie, spojené s olejom Tea Tree.

Olej a pleť

  • Ekzém
    Olej z čajovníka pomáha zmierniť frustrujúce príznaky ekzému, vrátane vyrážok, svrbenia, suchej kože a pľuzgierov, prirodzenou cestou. Vynikajúci na zápalenú pokožku. Čajovníkový olej znižuje začervenanie, preniká hlboko do pokožky, uzdravuje, upokojuje a potláča svrbenie. Olej obsahuje terpinen-4-ol, ktorý je prírodným antibakteriálnym činidlom, ktoré môže pomôcť zvládnuť infekciu a kontrolovať jej šírenie. Antioxidačné vlastnosti oleja podporujú aj hojenie podráždenej, poškodenej pokožky.
  • Akné
    Jedným z najpopulárnejších vlastností oleja z čajovníka je jeho schopnosť účinne kontrolovať akné. Terpény v oleji pomáhajú zabíjať Propionibacterium acnes alebo P. acnes, ktoré sa nachádzajú vo vlasových folikuloch a môžu spôsobiť akné a zápaly. Niekoľko štúdií dokázalo, že olej je naozaj potentný bojovník proti akné. Jedna štúdia, ktorá porovnávala olej z čajovníka s placebom zdokumentovala, že olej je trikrát účinnejší pri znižovaní lézií akné a takmer šesťkrát tak účinný pri znižovaní závažnosti akné. Štúdia na záver uviedla, že “ 5% olej z čajovníka je účinnou liečbou pre mierne až stredne závažné akné vulgaris„. Iná štúdia ho považuje za tak účinný ako benzoylperoxid, ale bez nežiaducich vedľajších účinkov, ako je vysušenie, odlupovanie a sčervenanie kože.
  • „Čierne bodky“
    Svojimi vysoko účinnými dezinfekčnými a antibakteriálnymi vlastnosťami olej z čajovníka nepomáha len pri liečbe akné, ale aj vysušuje čierne bodky. Olej preniká hlboko do pokožky, dezinfikuje, vysuší uvoľní upchaté póry, eliminuje čierne bodky a zabraňuje ich vzniku, čoho výsledkom je svieža a čistá pokožka.
  • Jazvy
    Zanechalo vaše akné nepríjemné jazvy, ktoré zdá sa nikdy nezmiznú? Krémy na jazvy môžu byť drahé a obsahujú nešetrné chemikálie. Olej z čajovníka nielen pomáha bojovať proti akné, ale je účinnou pomocou pri hojení a zosvetlení jaziev.

Vlastnosti zdravie

  • Okrem spomínaných účinkov je olej tea tree vynikajúci aj ako ústna voda na výplach ústnej dutiny. Do pohára vody nakvapkajte zo 2-3 kvapky oleja a vyplachujte ústa. Vyliečite tak napríklad afty, ale aj osviežite dych.
  • Bolestí hrdla a nádchy sa zbavíte tak, že do misky s vriacou vodou pridáte zopár kvapiek oleja a budete ho inhalovať aspoň päť minút.
  • Ako vyliečiť zápal ucha s olejom tea tree? Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja s 5-10 kvapkami tea tree. Použite kvapkadlo a 2-3 kvapky zmesi nakvapkajte do ucha. Najlepšie je, ak tak urobíte 2x denne (raz pred spaním) a na zabránenie vytečenia oleja z ucha použijete vatový tampón.
  • Použitie tea tree oleja na opary. Ak chcete zmierniť príznaky oparov a urýchliť hojenie, používajte zmes oleja tea tree a vody v rovnakom pomere. Aplikujte na postihnuté miesto.
  • Plesňové ochorenia nechtov je vhodné liečiť čajovníkovým olejom pred spaním. Na vatový tampón nakvapkajte 2-3 kvapky tea tree. Potrite postihnuté miesta na nechtoch a v okolí nechtov. Zakryte plastovým vreckom a ponožkami a nechajte pôsobiť cez noc.

Speciální použití tea tree olej v domácnosti a pro odlíčení

  • Smíchání dvou lžiček olej z čajovníka společně s dvěma šálky vody vytvoříte všestranný čistič. Můžete aplikovat pomocí spreje na nečistoty.
  • Tea Tree olej smíchaný se obyčejnou kuchyňskou solí se dá použít jako čistič v koupelně.
  • Můžete přidat pár kapek do dávkovače myčky pro desinfekci nádobí.
  • Přidáte-li pět kapek olej z čajovníka do šálku bílého octa, můžete tuto směs použít na odstranění plísňí v koupelně.
  • Pouze 3 nebo 4 kapky Tea Tree oleje nakapaných do odpadkového koše Vás dokáže zbavit nepříjemných pachů.
  • Přidejte do 1/4 šálku kokosového oleje 10 kapek olej z čajovníka. Získáte skvělý přípravek na odstranění make-upu. (při větším množství skladujte v chladu a suchu.)
  • Smíchejte 2 lžičky oleje Tea Tree s dvěma šálky vody a přidejte do rozprašovače. Vytvoříte tím skvělý přípravek na odstranění plísní všeho druhu. (Rozprašujte ve větrané místnosti.)
  • Pokud chcete desinfikovat prádlo od plísní a bakterií přidejte Tea Tree olej společně s pracím práškem.
  • Čištění koberců – Můžete dát pár kapek olej z čajovníka do sáčku vysavače nebo na filtr vysavače pro vůni a jeho schopnost ničit roztoče.

Upozornenie

  • Pri používaní prípravku je potrebné sa vyhýbať kontaktu očí, pretože olej spôsobuje slzenie očí. Prípravok sa neodporúča používať ani na otvorené rany. Tiež nie je vhodné rany na pokožke po použití prípravku prelepovať.
  • V prípade, že je potrebné samotnú ranu mať prelepenú, najlepším riešením je použiť vzdušnú sterilnú gázu. V prípade, že je miesto na pokožke citlivejšie, je potrebné prípravok zriediť a vytvoriť tak slabší roztok s nižšou koncentráciou.
  • Prípravok sa používa lokálne (ošetrenie pokožky), tiež aj ako zriedený roztok na výplachy či kloktanie – je zakázané olej prehĺtať! Neužíva sa vnútorne! Doposiaľ neboli zistené žiadne nežiaduce (vedľajšie) účinky pri používaní tohto druhu výživového prípravku.
  • Ak spozorujete akúkoľvek alergickú reakciu pri používaní prípravku, ihneď je potrebné prestať s užívaním prípravku a poradiť sa so svojím lekárom o ďalšom použití. Pokiaľ si nie ste istí, či môžete prípravok používať, poraďte sa so svojím lekárom či lekárnikom o vhodnosti používania výživového prípravku. Vždy je potrebné sa riadiť pokynmi na obale produktu alebo v príbalovom letáku. Skladovať podľa pokynov výrobcu. Prípravok je potrebné skladovať mimo dosahu detí, na suchom mieste a pri izbovej teplote do 25 stupňov Celzia, aby sa čo najdlhšie zachovali vlastnosti oleja.
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Odkedy si pamätám, bolo varenie mojou vášňou, rovnako ako tvorenie nových kuchárskych receptov a šport. Preto som sa rozhodla dokončiť dietetiku a telesnú výchovu. Žijem a pracujem v Bratislave. Neustále rozširujem svoje vedomosti, zúčastňujem sa kurzov a školení v oblasti výživy a kozmetológie. Opakujem všetkým svojim pacientom, že spôsob, ako si udržať štíhlu postavu, je spojenie zdravej výživy s pravidelným cvičením, vhodnou suplementáciou a konzistenciou. Vo voľnom čase rada píšem, preto sa snažím nakaziť ľudí získanými znalosťami aj v mnohých internetových publikáciách.

Share.

We are using cookies on our website

Please confirm that you accept our Privacy Policy. Privacy Policy