Tetræsolie som en naturlig forberedelse til helbredet. Lær mere om det.

0

Tea tree olie (eller te træ olie) stammer fra Australsk te-træ (Melaleuca alternifolia), som tilhører Myrte-familien.

Tea tree olie fremstilles ved vanddampdestillation og udtrækkes af te-træets blade og evt. også kviste, som giver ca. 1,8% olie.

Navnet tea tree (eller te træ) har sin oprindelse i det 18. århundrede, hvor sømændene der sejlede omkring de sydøstlige dele af Australien, brugte træets blade til at lave te med en aroma af muskatnød.

Planten

Tetræ er en smuk stedsegrøn busk eller et lille busket træ som vokser i Australien. Træet har smalle, lineære blade, som giver en meget vidunderlig aroma, når de gnides: en blanding af citronduft og duft af friske skovbær. Midt om sommeren dækkes træerne med masser af hvide blomster.

Det er bladerne, som bruges til fremstillingen af olien. At høste bladene i naturen er ikke nogen nem opgave. Træerne vokser i sumpe befængt med insekter og slanger. Det er ikke muligt at få maskiner i området, så bladene bliver skåret ved håndkraft. Bladene bruges til fremstilling af olie.

Lige nu er australsk tetræ (Melaleuca alternifolia) en af de mest kendte planter med stærke antiseptiske egenskaber. Lokalbefolkningen i Australien kendte dog træets antiseptiske egenskaber lang tid før end James Cooks opdagelse af træet. De indfødte australiere brugte planten til flere medicinske formål. De gned bladene på deres hud for at lindre insektbid. Fra knuste blade lavede de en pasta, som var brugt til desinficering af sår. Knuste blade blev brugt som et insekt frastødende middel.

Mikrobebekæmpende

Og det er så sandt, som det er sagt. Tetræsolie modvirker alle former for bakterielle infektioner – også de hårdnakkede sårinfektioner, som skyldes den antibiotika-restitente Staphylococcus aureus. Dermed er tetræsolie et glimrende valg, når det gælder behandling af skoldninger, bylder og hudinfektioner som f.eks. børnesår (impetigo). Tetræspræparater kan i nogle tilfælde også afhjælpe acne.

Bakterier i mundhulen giver huller i tænderne, og tetræsolie har vist sig at være et effektivt våben mod den type bakterier, som er skyld i nedbrydning af tænderne og tandkødssygdomme. Tetræets evner til at dræbe mikroorganismer gør det til et lettilgængeligt gurglemiddel ved ondt i halsen og mundsår.

Tetræsolie kan også dræbe svampe – de mikroorganismer, som bærer skylden for fodsvamp, svamp i lysken, ringorm og mange svampeinfektioner i skeden. Forskning foretaget på Royal Prince Alfred Hospital i Australien har vist, at tetræsolie mod fodsvamp hjælper i 3 tilfælde ud af 4. Til sammenligning var der kun en lindring at spore i 1 ud af 3 tilfælde ved brug af et placebomiddel.

Svampe kan angribe tåneglene og gøre dem fortykkede og porøse. Forskere ved University of Rochester i New York har fundet frem til, at tetræsolie er lige så effektivt som et af de oftest ordinerede svampedræbende midler, når det gælder om at bekæmpe neglesvamp.

Brug ikke tetræsolie på store hudområder med åbne sår. Og brug ikke olien indvortes – der findes tetræsprodukter, som er specielt fremstillet til brug i munden og mundhulen.

Aktive stoffer i tetræsolie

Tetræsolie har i de seneste år fået en fast plads i diverse hudpleje produkter, shampoo’er, rengøringsprodukter samt i diverse olier og massageprodukter. Både almindelige forbrugere, men også forskere og store virksomheder har altså fået øjnene op for den effektive olie. Dens popularitet skyldes primært de naturlige antibakterielle og kløestillende egenskaber, som tea tree olien besidder. Effekten af disse er dog ikke videnskabeligt bevist.

Olien indeholder mere end 150 organiske komponenter, og de mest bemærkelsesværdige stoffer tea tree olien indeholder, er cineol og terpinol.

Ud af de 150 organiske komponenter er især to stoffer, med til at give olien dens mange fordele:

  • Cineol
    Cineol er også kendt som det aktive stof i Eucalyptus olie, og kan virke slimløsnende og slimdrivende. Cineol bliver optaget i vores krop via næsen eller lungerne, når den æteriske olie indåndes.
  • Terpineol
    Terpinol er tea tree oliens mest aktive ingrediens, hvilket giver olien sin antibakterielle egenskaber
tetræsolie

Tetræsolie til bekæmpelse af akne

Tea tree olie er, som de fleste andre æteriske olier, et solidt valg, hvis du leder efter hjælpemidler i kampen mod akne. Da olien er antiseptisk kan den gå ind at rense porerne, hvilket er lig med en hud, der generelt bare vil være mere ren. Med hensyn til akne, så er den god til at stoppe bumserne i at udbrede sig. Olien er ikke særligt god til at fjerne eksisterende bumser, men det at den kan forebygge fremtidige bumser er stadig en så stor forskel, at olien er en fantastisk tilføjelse, hvis du prøver at slippe af med akne og ikke har haft speciel succes med andre midler.

Olien kan altså gøre din hud ren ved at rense den for de værste bakterier, og den kan forhindre fremtidige infektioner. Dermed er den oplagt at tilføje til hudplejerutinen. Særligt hvis du allerede bruger et produkt som arganolie – her er det nemlig nemt at tilføje et par dråber af denne olie i din blanding, hvorved du altså gør din olieblanding endnu mere effektiv.

Men husk på, at du ikke bør anvende denne olie på huden i dens ufortyndede form. I stedet for bør du fortynde det.

Aromaterapi

Vores naturlige æteriske olier kan anvendes i aromaterapi, da vores æteriske olier er rene og udvindes direkte fra blomster, urter, blade, frugter, skal, frø, bark eller rødder. De har kraftige virkninger på forbedring af fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt velbefindende. I over 5000 år har aromaterapi været et troværdigt element blandt mange kulturer, der spænder vidt over hele kloden. Æteriske olier blev anvendt af gamle ægyptere under kirkelige ceremonier for at skabe harmoni og velduftende atmosfære. Desuden anvendte de æteriske olier som antiseptiske midler. Nogle af de mest almindelige årsager til, at folk anvender aromaterapi omfatter lindring af smerte, forbedring af søvnkvaliteten, reducering af stress, overvindelse af symptomer på depression og til at berolige ømme led.

Aromaterapi kan udføres på flere forskellige måder

  • Diffusér æteriske olier i luft ved brug af duftdispenser (Du kan bruge en eller flere olier)
  • Dryp 3-8 dråber æterisk olie i duftdispenseren
  • Indånd æteriske olier direkte gennem næseborene ved at duppe et par dråber på dit håndled eller på en ren stofklud.
  • Modtag massageterapi fra en professionel massør ved anvendelse af æteriske olier – Kom et par dråber af æterisk olie i dit badevand.

Tetræsolie mod skæl

Skæl i hovedbunden skyldes i langt de fleste tilfælde en gærsvamp, der hedder Pityrosporum Ovale. Skæl er afskalning af døde hudceller fra hovedbunden. Det er ganske uskadeligt at have skæl, men det er temmelig generende. De hvide flager ses på tøjet, og ofte betyder det også, at hovedbunden klør.

Den bedste behandling mod skæl er at vaske håret med en Tea Tree Oil shampoo, der bekæmper gærsvampen og dermed det irriterende skæl. Tea Tree Oil indeholder netop indholdsstoffer, der modvirker bakterier og kløe, og derfor er en skælshampoo eller en shampoo med indhold af Tea Tree Oil et effektivt middel mod skæl.

Sending
User Rating 5 (2 votes)
Share.

About Author

We gather the latest news in health, nutrition and beauty to give you the best advice about living a happy and satisfying life.

We are using cookies on our website

Please confirm that you accept our Privacy Policy. Privacy Policy